Acasă » Știri » Catedrala Mântuirii Neamului, o promisiune de milioane. Prețul real pentru cea mai mare biserică din România

Catedrala Mântuirii Neamului, o promisiune de milioane. Prețul real pentru cea mai mare biserică din România

De: Luciana Polite 25/06/2022 | 09:00
Catedrala Mântuirii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului este una dintre cele mai mari biserici creștin-ortodoxe din întreaga lume. În urmă cu mai bine de 140 de ani, le-a fost promisă românilor, dar costurile pentru clădirea sa sunt suportate de generațiile actuale. 

Catedrala Mântuirii Neamului este un simbol al poporului roman din punct de vedere istoric, cultural, dar este reprezentativă și pentru Biserica Ortodoxă Română. Numele de Catedrala Mântuirii Neamului a fost sugerat după ce românii au trecut prin experiența Războiului pentru independență, în anul 1877, iar după experiența Primului război Mondial și după Unirea cea mare din 1918, numele a devenit simbolul recunoștinței aduse lui Dumnezeu pentru izbăvirea neamului românesc de asuprire și înstrăinare.

Catedrala Mântuirii Neamului este cea mai mare biserică din România și una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Sfințirea bisericii a avut loc în anul 2018, iar slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel al României și de Patriarhul Bartolomeu.

Peste 6.000 de persoane pot intra în cea mai mare biserică din România

Locul pe care deja s-a pus piatra de temelie este în spatele Palatului Parlamentului, pe dealul Arsenalului. Capacitatea este de 6.000 de persoane, dintre care 1.000 de scaune, spațiul pentru cor este dimensionat pentru 300 de persoane, parterul catedralei va avea o sală multifuncțională și spatii muzeale pentru 2.000 de persoane, cu grupuri sanitare și o garderobă. Înălțimea maximă este de 120 de metri în vârful crucii de pe cupola principală. Astfel, datorită înălțimii sale impunătoare, aceasta a devenit cea mai mare biserică din România.

Construirea Catedralei s-a făcut în baza legii, iar terenul a fost trecut din proprietatea statului în cea a Bistericii Ortodoxe Române. Însă acesta nu a fost terenul dorit inițial. Catedrala Mântuirii Neamului este o promisiune adusă românilor de către Biserica Ortodoxă și de Stat, de mai bine de 140 de ani, fiind un simbol al identității naționale. (CITEȘTE ȘI: Iulia Albu a dezvăluit secretele sale pentru o siluetă de vis: ”Am o dietă variată”)

Controversa din spatele poveștii

În anul 2004, Guvernul Adrian Năstase a dat în folosință Bisericii Ortodoxe Române o suprafață de 5 hectare din Parcul Carol I, pe platoul central, acolo unde urma să se demoleze Mausoleul și să fie ridicată Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Asta după ce statul a mai oferit, în anul 1999 un spațiu în Piața Unirii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar în anul 2001 în Piața Alba Iulia. Însă această decizie a stârnit numeroase controverse și proteste. Astfel că, Traian Băsescu, s-a opus, judecat și a câștigat procesele cu Primăria Sectorului 4 și Consiliul General, care ar fi emis autorizațiile pentru construirea Catedralei în parc. În acest mod, Mausoleul a fost salvat și a fost nevoie să se caute o altă locație pentru a construi Catedrala.

În 2005 însă, din lipsa unei alte alternative, Patriarhia Română a acceptat, totuşi locația din preajma Palatului Parlamentului, deși acest spațiu oferă Catedralei o vizibilitate redusă. (CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci în momentul în care ai fost victima unui accident casnic)

Suma incredibilă care a fost necesară pentru construcția catedralei 

Patru ani mai târziu, în anul 2009, Biserica Ortodoxă Română a declarat că ansamblul Catedralei se va întinde pe 11 hectare de teren lângă Palatul Parlamentului. Tot atunci s-a anunțat că această Catedrală va avea o înălțime de 120 de metri, va fi asigurată împotriva cutremurelor cu magnitudine peste 8 pe Richter și va avea o suprafață de 38.000 de metri pătrați.

Catedrala a fost concepută să ie flansată în contrast cu Casa Poporului, care este lată și înaltă. Astfel, Catedrala urma să fie construită pe verticală, cu proporții diferite, cu o bază mică și o înălțime de 120 de metri. Catedrala urma să aibă o structură de beton armat cu ziduri de cărămidă, în interiorul căreia vor putea intra aproape 6.000 de pelerini. Totodată, autoritățile anunțau că slujba avea să fie urmărită de la fața locului chiar de 125.000 de credincioși, pe ecrane montate pe holuri și în exteriorul Catedralei. Costul total al lucrării era estimat la 400 de milioane de euro, bani în care sunt incluse finisajele, sculptura și pictura. (CITEȘTE ȘI: O mai ții minte pe Adina, fetița care trăia lângă groapa de gunoi la limita sărăciei? Cum arată și cu ce se ocupă acum)

Bugetul care a fost estimat inițial pentru construcția catedralei

După ce locația lăcașului de cult a fost stabilită, Biserica Ortodoxă Română a organizat un concurs pentru alegerea proiectantului general al catedralei. În luna iulie a anului 2010, BOR a anunțat că firma Vanel Exim din Bacău a fost desemnată câștigătoare a concursului de proiectare pentru ridicarea lăcașului de cult.

Valoarea totală a execuției catedralei se ridica în jurul a 100 de milioane de euro, un preț mai mic decât cel inițial al lucrării la roșu, care fusese estimat la 180-200 de milioane de euro. Tot atunci, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei române a anunțat că banii pentru proiect vin exclusiv de la Biserică, fără să fie nevoie de investiții de la statul român. Banii împrumutați urmând să fie restituiți într-un termen de 15-20 de ani, plus o perioadă de grație, de la ridicarea construcției la roșu. La prețul ridicării la roșu se vor adăuga încă circa 200 de milioane de euro pentru picturile din Catedrală.

Când a început construcția impunătoarei clădiri

Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în februarie 2011 și data finalizării sale era preconizată a fi la sfârșitul anului 2018. Fiind o construcție destul de complexă, perioada de realizare este destul de îndelungată, față de cea preconizată anterior. În noiembrie 2016 a fost turnat la Innsbruck primul clopot al Catedralei Mântuirii Neamului. Acesta are peste 25 de tone și un diametru de 3,35 metri. Astfel, a devenit cel mai mare clopot în mișcare din lume situat într-un edificiu de biserică. Pentru bronzul destinat turnării clopotului s-a folosit 78% cupru electrolitic și 22% staniu electrolitic. Pe clopotul mare se regăsește basorelieful Patriarhului Daniel, cu scopul de a evidenția binecuvântarea acestuia pentru realizarea lor.

În anul 2017 au fost finalizate lucrările de zidire la nava principală și la balcoanele interioare până la o cotă de 45 de metri, în anul 2018 au fost finalizate lucrările de zidire la turlele secundare, lucrările de zidire la turla clopotniță, dar și lucrările de zidire la turla principală. Tot în același an, în luna septembrie s-a realizat structura metalică a acoperișului, iar în luna noiembrie s-a finalizat catapeteasma și s-a sfințit altarul noii Catedrale Naționale. În perioada 2019 – 2024 urmează să se realizeze finalizarea învelitorilor turlelor dar și pictarea integrală a catedralei. (CITEȘTE ȘI: Drama lui Cătălin, bărbatul părăsit de soție care își crește singur copilul. Incredibil de ce l-a abandonat femeia)

Catedrala Mântuirii Neamului, între tradițional și contemporan

Dacă vorbim despre arhitectura clădirii, aceasta realizează o sinteză între tradițional și contemporan. Elementele arhitecturale din diferitele zone ale țării sunt armonizate cu tradițiile bizantine și cu elementele de monumentalitate ale unor catedrale occidentale.

Principalele spații liturgice sunt dispuse succesiv, în conformitate cu cerințele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de apus prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul și altarul situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord și de sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar deasupra naosului se înalță turla principală a bisericii.

Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află spațiul rezervat corului, iar deasupra acestui spațiu se înalță turla clopotniță. La nivelele superioare ale pronaosului și naosului sunt amplasate balcoane laterale interioare. Clădirea va fi dotată cu 8 lifturi, iar ușile de bronz cu reprezentările iconografice vor fi coordonate de un sistem compterizat care va comanda deschiderea automată a ușilor în caz de alarmă.

La nivelele inferioare ale Catedralei sunt amenajate un paraclis pentru program liturgic de mănăstire, Muzeul Creștinismului românesc, spații pentru consiliere pastorală a pelerinilor, dar și un magazin cu cărți și obiecte bisericești. (CITEȘTE ȘI: Alina Sorescu: ”Mă discreditează!” Adevărul despre datoriile firmei și legătura cu divorțul de Alexandru Ciucu)

Cel  mai mare iconostas din întreaga lume, în Catedrala Mântuirii Neamului

Totodată, Catedrala deține cel mai mare iconostas din lume, cu o lungime de 23,8 metri și o înălțime de 17,1 metri. Catapeteasma Catedralei Naționale a fost realizată sub conducerea pictorului Daniel Codrescu în decursul anului 2018, iar icoalene sunt realizate în stil bizantin și sunt așezate pe 4 registre.

Sfințirea altarului Catedralei Mântuirii Neamului a avut loc la 25 noiembrie 2018, iar slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel al României și de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împreună cu un numeros sobor de episcopi și preoți. Lăcașul de cult are hramurile  Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, dar și Înălțarea Domnului.

La eveniment au participat peste 45.000 de persoane venite din București și din țară. Astfel, în perioada 25 noiembrie – 2 decembrie 2018, peste 150.000 de enoriași din toată țara au venit să se închine în altarul nou sfințit al Catedralei Mântuirii Neamului. (CITEȘTE ȘI: Cea mai tare perlă de la BAC 2022! Şi profesorii corectori au râs când au văzut ce a putut să scrie în lucrare această elevă)

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Două ZODII vor fi favoritele astrelor în luna iunie. Nativii acestora vor fi extrem de împliniți luna viitoare
Două ZODII vor fi favoritele astrelor în luna iunie. Nativii acestora vor fi extrem de...
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Câți amanți a avut, de fapt, celebra Maria Tănase. Deși erau celebri, artista l-a iubit cu adevărat pe unul singur
Câți amanți a avut, de fapt, celebra Maria Tănase. Deși erau celebri, artista l-a iubit...
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după audierea la Parchet
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
O femeie a mărturisit cum i-a supraviețuit lui Casanova Killer, criminalul în serie care s-a lăudat că a ucis cel puțin 35 de oameni
O femeie a mărturisit cum i-a supraviețuit lui Casanova Killer, criminalul în serie care s-a...
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de lege
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa ceva
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Breaking news despre Florin Piersic!
Breaking news despre Florin Piersic!
Tavi Colen, momentele cumplite prin care a trecut după pierderea mamei sale. Amintirile de neprețuit și lecțiile învățate de la familie. „Cred că părinții mei nu și-ar dori ca noi să suferim”
Tavi Colen, momentele cumplite prin care a trecut după pierderea mamei sale. Amintirile de neprețuit...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
ANIMAŢIE.
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este cocoș modern, Ștrulă!
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cele mai VULNERABILE cod-uri PIN. Riscuri mari pentru cei au ales aceste coduri
Cele mai VULNERABILE cod-uri PIN. Riscuri mari pentru cei au ales aceste coduri
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Cum arată acum Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea. S-a afișat într-o ipostază rară pe Instagram
Cum arată acum Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea. S-a afișat într-o ipostază...
Alimentul pe care e bine să-l dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Trebuie dus prima oară la biserică
Alimentul pe care e bine să-l dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Trebuie...
Cinci zodii cu noroc la bani în iunie. Le așteaptă fericire și opulență
Cinci zodii cu noroc la bani în iunie. Le așteaptă fericire și opulență
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Tavi Colen, dezvăluiri incendiare despre idila cu Gabriela Cristea. ”Îmi pare rău”
Tavi Colen, dezvăluiri incendiare despre idila cu Gabriela Cristea. ”Îmi pare rău”
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi alegerile sunt amânate
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO...
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Familia tinerei ucise în Sibiu, de iubitul drogat, mărturii CUTREMURĂTOARE: „Când am auzit, am căzut pe jos” / Mama fetei nu știa de relație
Familia tinerei ucise în Sibiu, de iubitul drogat, mărturii CUTREMURĂTOARE: „Când am auzit, am căzut...
Fosta iubită a Prinţişorului Craiovei trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: Pentru totdeauna îndrăgostită
Fosta iubită a Prinţişorului Craiovei trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: Pentru totdeauna...
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai frumoase texte și imagini cu urări pentru 21 mai
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și Ionela se pregăteau să se căsătorească peste câteva zile
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
Iulia Vântur, apel disperat către fani: ”Vă rog! Fiecare minut contează”. Ce i s-a întâmplat vedetei
Iulia Vântur, apel disperat către fani: ”Vă rog! Fiecare minut contează”. Ce i s-a întâmplat...
Județul din România care s-a depopulat masiv. Cu greu se mai găsesc candidații la primării
Județul din România care s-a depopulat masiv. Cu greu se mai găsesc candidații la primării
S-a lansat un nou post de televiziune! Este deja disponibil în rețeaua Digi
S-a lansat un nou post de televiziune! Este deja disponibil în rețeaua Digi
×